Crisis en observatie

Op de afdeling algemene psychiatrie 1 kan je terecht met enkelvoudige problemen (crisismoment, aanpassingstoornis, relatiebreuk…), met een meer complexe problematiek (angststoornis, depressie, alcoholprobleem…), met meer ernstige problemen (acute psychose, impulscontroleverlies, zelfmoordgedachten…) of met een meer aanslepende problematiek.

We streven ernaar om zoveel mogelijk regie bij de cliënt te laten. Onze aanpak is gebaseerd op de herstelvisie en de visie van Haim Omer van geweldloos verzet en nieuwe autoriteit. Hierbij gaan we optimaal in overleg met de cliënt in crisis en met zijn omgeving.

De afdeling algemene psychiatrie 1 beschikt over 22 bedden in één- of tweepersoonskamers. De afdeling is verdeeld in twee leefeenheden, met aparte living en keuken in een nieuw modern gebouw met eigen sanitair.

Naast acute opvang biedt de eenheid de mogelijkheid tot grondige diagnostische exploratie en therapeutische oriëntering.

Tijdens een kortdurend verblijf komen de volgende aspecten aan bod:
1. In een eerste fase ligt de klemtoon op crisisopvang via intensieve en individuele begeleiding in een ondersteunende en structurerende setting.
2. Samen met jou worden de probleemgebieden bekeken vanuit verschillende invalshoeken: lichamelijk, psychologisch, sociaal. Je naaste omgeving wordt door middel van koppel- of familiegesprekken snel bij de verschillende interventies betrokken. Uiteraard kan dit laatste slechts met jouw uitdrukkelijke instemming. Ook is er aandacht voor de kinderen (KOPP-werking).
3. Een toegewezen verpleegkundige begeleidt je individueel gedurende je opname.
4. Via een multidisciplinaire aanpak met jou als middelpunt wordt op basis van een werkdiagnose overgegaan tot een therapeutische oriëntatie. Tijdens deze fase krijg je groepssessies met een informatief en motiverend karakter aangeboden. Vaak kom je tot een voorstel tot overgang van de residentiële zorg naar verdere ambulante begeleiding. Je krijgt, als je dat wenst, de mogelijkheid om kennis te maken met de verschillende gespecialiseerde zorgmogelijkheden binnen en buiten ons ziekenhuis.
5. Binnen de veilige omgeving van deze crisis en observatie-eenheid zoeken we naar de gepaste begeleiding voor jouw problemen met een ‘zorg op maat’-programma.

  • Afdelingsartsen: dr. Peter Joostens en dr. Asia Mierzejewska
  • Teamcoördinator: Kristel Verheyden (016/807.511)
  • Maatschappelijk werker: Janice Graindor
  • Psychologe: Hanneke Vereecke