CGG Vlaams-Brabant Oost organiseert in oktober en november 2020 een cursus voor ouders van jongeren die problematisch gamen. Op zich kan gamen een hobby als een ander zijn waar je je geen zorgen over hoeft te maken. Wanneer andere zaken eronder beginnen te lijden, kan het echter problematisch worden. Denk bijvoorbeeld aan het laten vallen van andere hobby’s, of van vrienden; schoolresultaten die dalen; fysieke klachten; …

De groep cursisten wordt begeleid door Antje Uytterhaegen en Gwen Maris. Antje is klinisch psychologe en gedragstherapeut, Gwen is regionale preventiewerker tabak, alcohol- en andere drugs (incl. gokken & gamen).

Indien je geïnteresseerd bent in dit aanbod en hier graag meer wilt over weten, neem dan contact op met Gwen Maris. Zij kan je meer informatie bezorgen en een intakegesprek vastleggen. Dit gesprek zal duidelijk maken of je kan deelnemen. Je kan Gwen bereiken via het e-mailadres gwen.maris@cgg-vbo.be of telefonisch via het nummer 016/85.79.79.

Je vindt alle informatie hieronder terug, of je kan de brochure van het CGG hier downloaden.

Aanmelden en deelnemen

Om te kijken of deze groepscursus echt is wat je zoekt, heb je voorafgaand een individueel gesprek waarin er samen bekeken wordt in welke mate de cursus kan beantwoorden aan jouw vragen en noden. Dit gesprek is kosteloos. Na afloop van de cursus heb je nogmaals een individueel gesprek waarin we samen de cursus evalueren, kijken of je nog verdere ondersteuning wenst in het omgaan met je gamend kind en waarin je persoonlijk advies krijgt.

Er is een maximum aantal van 10 personen. Koppels mogen in duo deelnemen, al kan er gevraagd worden om zich te beperken tot 1 persoon bij grote interesse.
Bewoners van de regio Vlaams-Brabant Oost krijgen voorrang.

Wat houdt de cursus in?

De kracht van een groepscursus ligt in de uitwisseling met anderen, die als heel leerrijk en ondersteunend ervaren wordt. Naast de schat aan informatie die je tijdens de cursus krijgt, wordt er ook voldoende tijd genomen om elkaars verhaal en ervaringen te horen.
In de cursus komt onder andere het volgende aan bod:

  • Wat is gamen?
  • Wat maakt gamen zo aantrekkelijk?
  • Signalen van risicovol gamen
  • Gedragsverandering
  • Tips en advies in het omgaan met je problematisch gamend kind

Voor ouders van kinderen met een ASS (autismespectrumstoornis) problematiek wordt er een extra sessie voorzien om dieper op de link tussen gamen en ASS in te gaan.
We werken met verschillende interactieve methodieken. Elke week krijg je een bundel mee met het overzicht van de informatie die in groep besproken wordt, en waarmee je ook achteraf nog aan de slag kan.

Wanneer gaat de cursus door?

De drie sessies gaan door 20 oktober, 27 oktober en 10 november 2020. Een extra sessie rond ASS neemt plaats op 17 november 2020.
Iedere sessie gaat door van 18.00 tot 20.00 uur met een korte pauze tussenin.

Waar gaat de cursus door?

De cursus en individuele gesprekken gaan steeds door in CGG VBO, Kapucijnenvoer 16, te Leuven. Gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en (betalend) parkeren kan op het St.-Jacobsplein om de hoek.

Wat kost het?

De kostprijs van het totaalpakket (cursus van 3 sessies + 2 individuele gesprekken) is € 33. Indien je het financieel moeilijk hebt, kan deze prijs aangepast worden. De extra sessie rond ASS is € 11 bijkomend. Het gesprek voorafgaand aan de cursus is kosteloos.

Wat betreft corona

Het CGG neemt uiteraard maatregelen om het hulpverleningsaanbod in deze coronatijden veilig te laten verlopen:

  • Mondmasker te allen tijde verplicht
  • Handen wassen of ontsmetten bij binnenkomen of buitengaan
  • Afstand van 1,5m zoveel als mogelijk bewaren.
  • Afspraak annuleren bij ziekteverschijnselen.

Normaal gezien gaat de groep op het CGG door. Wanneer nodig, kunnen we de groep ook digitaal laten doorgaan, bijv. als de regio Leuven code rood zou worden.

Contact

CGG Vlaams-Brabant Oost—preventiewerking tabak, alcohol & andere drugs
Kapucijnenvoer 16, 3000 Leuven
016 85 79 79—fax: 016 85 79 72
gwen.maris@cgg-vbo.bewww.cgg-vbo.be