Geannuleerd: Praktijklezing Beweging en eetstoornissen: een onmogelijk huwelijk?

Omwille van de uitbraak van het coronavirus, wordt de organisatie van de praktijklezing geannuleerd. Een nieuwe datum zal worden gecommuniceerd.

Vaak gaan eetstoornissen gepaard met bewegingsdrang. Patiënten geven aan dat ze zich verliezen in doelloze activiteiten die steeds langer en sneller uitgevoerd worden zoals wandelen en rondjes lopen.

Tegelijk wordt een zekere mate van beweging ook beschouwd als een belangrijk aspect in het herstel van gerelateerde psychische problemen zoals depressie, PSTD, etc.

Tijdens deze praktijklezing bespreken An De Doncker, Ilse Ulens en Sofie Vanderlinden hoe we tijdens behandeling omgaan met deze bewegingsdrang en de grens tussen gezond en ongezond of overmatige beweging.

Vervolgens gaat prof. dr. Elske Vrieze in op de neurobiologie bij eetstoornissen en hoe we bewegingsdrang vanuit neurobiologie beter kunnen verstaan en aanpakken.

Sprekers

Prof. dr. Elske Vrieze is psychiater in het UPC KU Leuven. Zij is de verantwoordelijke voor het zorgprogramma eetstoornissen voor zowel volwassenen als jongeren vanaf 16 jaar op campus Gasthuisberg. Zij superviseert het klinische zorgaanbod binnen UPC en doet onderzoek naar eetstoornissen, zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuistoornissen.

An De Doncker is master in de psychomotorische therapie en is reeds 25 jaar werkzaam als psychomotorisch therapie binnen het team eetherstel van de Alexianen Zorggroep Tienen.

Ilse Ulens is voedingsdeskundige en is reeds 20 jaar werkzaam binnen het team eetherstel van de Alexianen Zorggroep Tienen. Zij heeft tevens een privépraktijk in Tienen en in Leuven en zij is bestuurslid van vzw Eetexpert waar zij instaat voor de coördinatie voedingskunde.

Sofie Vanderlinden is klinisch psycholoog en gedragstherapeut. Ze maakt sinds 2010 deel uit van het team eetherstel. Daarnaast is ze werkzaam in haar privé-praktijk te Hoeilaart.